Death Rally

Death Rally autopeli

Death Rally on Max Payneistä tutun Remedyn varhaistuotantoa vuodelta 1996. Siinä hurjastellaan aseistetuilla autoilla erilaisilla – ennen kaikkea vaarallisilla – radoilla, joista pitää tietenkin selvitä ensimmäisenä maaliin. Voittopaikasta saa riihikuivaa parempiin autoihin ja arvokkaampiin kisoihin. Death Rally on varmaa viihdettä autoilun ja aseiden ystäville.

Tekijä: Remedy Entertainment
Pelin kotisivu: http://www.remedygames.com
Lajityyppi: Urheilu
Lisenssi: Ilmainen
Alusta: WindowsDOS
Vaatimukset: 486DX2/66, 8 Mt RAM, VGA-näytönohjain
Ilmestymisvuosi: 1996
Viimeisin versio: 1.0
Avainsanat ralli

Arvostelu Death Rally pelistä

Death Rallyn ilmestyessä 1996, se hyödynsi ajanmukaista grafiikkaa ja tehosteita. Ensimmäisillä Pentiumeilla pelatessa DR:n grafiikka oli sulavaa ja siksi se päihittikin monet aikakauden ajo- ja toimintapelit niin pelattavuudeltaan kuin ulkonäöltään. Menestys oli taattu. 90 000 kappaleen myynti oli suomalaiselle pelitalolle menestys. Death Rallyn hyvä myynti johti myöhemmin Max Paynen syntymiseen.

Lähes kymmenen vuotta julkaisun jälkeen, Death Rally jaksaa edelleenkin viihdyttää. Vaikka grafiikka on vanhaa, ja emulaattorimaailmaan tutustuminen on miltei pakollista uuden koneen valjastamiseksi peliä varten, Death Rally jaksaa viihdyttää. Motor Mary, Nasty Nick, Farmer Ted ja monet muut hupaisalta kuulostavat vastustajat jäävät lähtökuoppiin toistamiseen, kun vanhaan, mutta viihdyttävään, peliin sortuu uudelleen.

Yhteensä 29 kuljettajan joukko koostuu eritasoisista vastustajista, niin miehistä kuin naisista. Kaikki kilpailijat on sijoitettu Death Rallyn pistelistalle. Taival alkaa listan häntäpäästä. Tavoitteena on haastaa koko joukko ja siirtyä pykälä pykälältä kohti listan kärkeä. Mitä enemmän kisoja voittaa, sitä enemmän rahaa taskuun tulvii. Mitä enemmän on rahaa, sitä enemmän voit sabotoida toisten kilpailijoiden menopelejä tai päivittää omaa ajoneuvoa. Jos oma auto on viritetty ääripäähän, ei ole muita vaihtoehtoja kuin hankkia uusi.

Vauhtia ja vaaroja

Neljällä autolla voi saada aikaan vauhtia ja vaaratilanteita.

Shareware-versio on varustettu kolmella autolla ja muutamalla radalla. Täysversiossa autoja on kuusi ja ratoja yhdeksäntoista. Jokaisella Death Rallyn kilpailukierroksella on tarjolla kolme erilaista rataa, jotka on jaettu vaikeustason mukaan. Vaikeustasoja ovat helppo, keskitaso ja vaikea. Mitä vaikeampia kilpailuja voittaa, sitä enemmän rahaa saa. Menestyminen vaikeammissa kilpailussa edellyttää parempaa kulkuneuvoa, paksumpia panssareita ja häijympiä keinoja.

Kilpailuista jaetaan myös rahapalkinnon ohella myös arvokkaita pisteitä, joiden avulla nouseminen pistelistalla tapahtuu. Mitä korkeammalle noustaan, sitä helpompaa osallistuminen vaativimpiin kisoihin on. Jokaiseen kisaan otetaan neljä ensimmäisenä paikkansa varannutta kuljettajaa. Jokaisella kierroksella 11 tietokonekuljettajaa osallistuu kilpailuun ja kartuttaa pistetiliään.

Kuljettajat on periaatteessa jaettu näkymättömiin tasoryhmiin, joissa he kiertävät kisoja. Heikommat vastustajat kiertävät kisaa jatkuvasti romuautolla, kun pistetaulukon kärjessä viihtyvät valtiaat huristelevat kehittyneemmillä menopeleillä. Pistetaulun sijoitukset elävät ja vaikka sijoittuu kilpailussa kohtuullisesti, vaativampaan kisaan ilmoittautunut kilpailuja pyyhältää pistelaskuissa ohi.

Valot vihreäksi ja baanalle

Hauskasti nimetyt Death Rallyn kuljettajat hymyilyttävät.Kun kisa käynnistyy, taktiikka on vapaa ja keinoja on monia. Nopealla autolla voi vilahtaa vauhdin turvin muilta karkuun, kun taas raskaampaa kalustoa käyttävä valitsee toimintamallin, jossa jokainen vastustaja pudotetaan matkasta vilpillisiä keinoja kaihtamatta. Kaihtamattomia ovat myös vastustajat, jotka ampuvat ja tönivät ilman omantunnon tuskia.

Ammusten loppumisen välttämiseksi ja mielenkiinnon lisäämiseksi, reitin varrelta löytyy niin aseita kuin panssareita. Joskus tielle tupsahtaa kärpässieni, joka saa kuljettajan niin sekaisin, että auto käy pientareella väkisinkin. Jakoavaimella saat lisäaikaa, mikäli autosi on täynnä luodinreikiä. Myös dollareita on jaossa. Kaikki radalle tupsahtaneet esineet, mukaan lukien oman auton peräkontista tipahtaneet miinat, voivat päätyä myös kilpailevan auton kuljettajalle.

Kilpailujen välissä tulee aika hinata auto varikolle korjausta ja virittelyä varten. Mikäli pahimmilta tuhoilta on säästytty, voi voittorahat sijoittaa esimerkiksi metallipiikkeihin, joilla voi työntää vastustajan ulos radalta. Myös sabotointi, konekivääri, panssari ja miinat ovat oivia sijoituskohteita.

Kilpailuissa jaettavat pienet yllätykset, kuten jakoavaimet ja dollariniput, tuovat konkurssin partaalla olevalle kuljettajalle lisäaikaa, mutta auton hajotessa lopullisesti ja rahojen loppuessa peli voi päättyä tai seuraava kisa alkaa valmiiksi rei’itetyllä menopelillä. Sabotaaseja ja muita epärehellisiä keinoja tarjoavilta kauppiailta voi ottaa hetkellistä lainaa, mutta pitkät korot voivat kaataa hankkeen kuitenkin. Konkurssi ei kuitenkaan ole vääjäämätön, mikäli menestyy kisoissa tai suorittaa onnistuneesti hämäriä tehtäviä.

Sabotaaseja kaihtamattomat kuljettajat ottavat mielellään myös hämäriä rahoja. Kilpailukierroksen alkaessa voi tulla tarjous tietyn kilpailijan koittelemusten päättämisestä tai hämärän esineen poimimisesta. Summan osuessa kohdilleen, tarjouksesta ei voi kieltäytyä, sillä pimeä raha voi olla suurempi kuin kilpailun voitosta mahdollisesti saatava potti.

Viimeinen ralli

Vauhdin hidastuessa kurviin piikit ja luodit voivat koetella auton puskuria.Vauhdin hidastuessa kurviin piikit ja luodit voivat koetella auton puskuria.

Shareware-versiossa peli-ilo loppuu nopeammin, koska peliä on mahdoton voittaa auton viritysosien suppeamman saatavuuden ja pienemmän autovalikoiman vuoksi. Täysversio tarjoaa peli-iloa parhaimmillaan useiksi tunneiksi.

Peli-ilo on suuri myös moninpeliä pelatessa. Death Rallyssa on jopa neljän pelaajan moninpelimahdollisuus, mutta iloa rajoittaa se, että peliä ei voi pelata kuin yksi pelaaja konetta kohden. Vuodelta 1996 olevassa pelissä ei tietenkään ole Internet-verkkopeliä, joten ainoa vaihtoehto moninpeliin on perinteinen lan-verkko. Verkkopeliä ei vaikeuta vain se, että jokaista pelaajaa varten pitää olla oma kone, vaan vielä se, että jokaista konetta varten tarvitaan oma peli-cd.

Vaikka moninpeli on ratkaisuna vähän epämoderni ja rajoittunut vaihtoehto, Death Rally on peli, joka jaksaa viihdyttää vielä vuosia ilmestymisen jälkeen. Jos Death Rally on unohtunut hetkeksi nurkkaan lepäämään, sen kaivaa uudestaan esiin vain ratkiriemukkaan pelikokemuksen saamiseksi.

Niko Jakobsson, 10.12.2005

Lyhyesti

Death Rally on Max Payneistä tutun Remedyn varhaistuotantoa vuodelta 1996. Siinä hurjastellaan aseistetuilla autoilla erilaisilla – ennen kaikkea vaarallisilla – radoilla, joista pitää tietenkin selvitä ensimmäisenä maaliin. Voittopaikasta saa riihikuivaa parempiin autoihin ja arvokkaampiin kisoihin. Death Rally on varmaa viihdettä autoilun ja aseiden ystäville.

Arvosana

HyvääHyvää

  • Reilu meininki
  • Rämäpäisyys (aseet ja sabotaasi)
  • Pelin henki
  • Viihdyttävä musiikki

HuonoaHuonoa

  • Vanhahtava grafiikka
  • Voit rusikoida vain kolme vastustajaa kerrallaan
  • Pelistä haastetta vain lyhyeksi ajaksi
  • Rajoitettu moninpeli

 

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

5 − 1 =