Futis

Futis - Jalkapallomanagerointi MS-DOS Freeware

Futis on jo vanha, mutta hauska futisjoukkueen managerointipeli. Pelilajia tuntemattomille selitettäköön että olet siis jalkapallojoukkueen manageri, joka päätät kaikesta mitä joukkueessasi tapahtuu. Voit palkata valmentajan, joka hoitaa pelaajiesi treenaamisen, määrätä treenien kovuuden, jolla on vaikutus pelaaajien taitoihin. Myös maajoukkuepeli on mahdollista, mutta niihin ei voi vaikuttaa ollenkaan.
Vaikka tekniikaltaan Futis ei ole mitenkään erikoinen (tehty QuickBasicilla), on se silti hauska ja pelattava peli, mutta muuten Futis on melko lyhytikäinen. Kannattaa silti kokeilla, mikäli pidät managerointipeleistä.

Tekijä: Jarkon pelit
Lajityyppi: Strategia
Lisenssi: Ilmainen
Alusta: DOS
Vaatimukset: 286
Ilmestymisvuosi: 1999
Viimeisin versio: 1.54
Avainsanat jalkapallo managerointi

Poiminta kävijäarvosteluista:

Darenimo 5/10

Peli on ihan hauska managerointi väkerrys, jota ei millään enää nykyään jaksa pelata, kun on tarjolla esim ”FM 2007” tasoisia pelejä.

Pelissä on mukava puuhastella, mutta se kaatuu moniin ongelmiinsa. Ensinnäkin pelaajia ei voi asettaa myyntilistalle, eikä heille voi asettaa hinta pyyntöjä, ja niinpä vastustajat tekevät ihme tarjouksia, esim 12 miljoonaa 103 miljoonan maalivahdista. Tämän lisäksi tietokoneohjatutu joukkueet (ja pelaajat) vaativat ihmeellisiä summia pelaajista: Ylimmällä sarjatasolla pelaavakin joukkue saattaa joutua maksamaan pelaajalle jonka oletus palkka on 4 miljoonaa, esim 7 miljoonaa jotta tämä suostuu sopimukseen, aivan kuin pelaaja ei haluaisi pelata ylemmällä sarjatasolla. Outoa on myös se, että kun yrittää värvätä jonkun Halpa Heikin varamieheksi joukkueelle, saa todeta, että joku suurseura vaatii kyseisestä 5 miljoonan arvoisesta pelaajasta 12 miljoonaa, miksi ihmeessä tälläinen Halpis on niin tärkeä suurseuralle?

Ongelmia koituu myös loukkaantumisista: Vaikka kuinka säästelee pelaajiaan, joita on joukkueessa keskimäärin 18-22, niin loukaantuneiden ja pelikiellossa olevien lista on jatkuvasti kaksi kertaa suurempi kuin muilla joukkueilla (useimmiten noin 6 kärkipelaajaa poissa). Olisiko niin, että omiin otteluihin on laitettu paljon enemmän randomia kun muihin otteluihin?

Suurin ongelma on se, ettei taktikoinnista ole juuri mitään hyötyä. Tyhmäkin sen tietää, että jos joukkueella on 5 kertaa parempi keskikenttä kuin vastustajalla, niin sehän dominoi peliä. Siksi minua kummastuttaakin suuresti, kun joukkue jolla on keskiverto puolustus, katastrofaalinen keskikenttä, ja hyvä hyökkäys, dominoi peliä kun toisella on kehno puolustus, mahtava keskikenttä ja välttävä hyökkäys. kuinka on mahdollista, että 3-5-2 muodostelmalla ja paremmilla pelaajilla, ei saa pallonhallintaa nousemaan 50% korkeammalle kun vastassa on 4:4:2? joukkue, huonoilla keskikenttäpelaajilla?

Kun tarpeeksi monta peliä on puurtanut, huomannut, ettei taktiikka pure, rahaa ei tule (etenkään jos aloittaa pienellä joukkueella, jolla menee huonosti -> Katsojatulot pienenevät -> Stadion pienenee -> rahat loppuu stadionlaajennuksiin -> pelaajat lähtee -> menee huonosti -> Katsojatulot pienenee…. Jne. ja 6 pelaajaa on jatkuvasti poissa aloituskokoonpanosta, sitä huomaa miettivänsä: Miksi minä pelaan tätä? Miksi kidutan itseäni?

+ Hauskaa näpertelyä…

– …Kunnes puolet pelaajista loukkaantuu
– Taktiikat eivät pure
– Rajoittuneet pelaajamarkkinat
– Loukkaantumiset
– Rahaa on aina liian vähän jos aloittaa heikolla joukkueella.
– Hermot menee.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

fifteen − five =