Afrikan tähti

Afrikan tähti: Suomen suosituin lautapeli

Afrikan tähti on lautapeli, jossa pelaajat etsivät Afrikan mantereelta jalokiviä ja pyrkivät löytämään arvokkaimman niistä, Afrikan tähden. Peli on suunniteltu vuonna 1951 Kari Mannerlan toimesta, ja se on myynyt yli neljä miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti. Afrikan tähti on yksi Suomen tunnetuimmista ja rakastetuimmista lautapeleistä, ja se on ollut monen sukupolven yhteinen harrastus.

Pelin idea ja säännöt

Afrikan tähti -pelissä on 2–6 pelaajaa, jotka aloittavat pelin joko Tangerista tai Kairosta. Pelaajat liikkuvat Afrikan karttaa esittävällä pelilaudalla noppaa heittämällä ja kääntävät pahvisia kiekkoja, jotka paljastavat erilaisia aarteita. Aarteista saa rahaa, jolla voi ostaa etuja, kuten lentolippuja tai meritaksia. Pelin voittaa se, joka löytää Afrikan tähden ja palaa sillä lähtöpisteeseensä.

Pelin säännöt ovat yksinkertaiset ja helpot oppia, mikä tekee siitä sopivan kaikenikäisille pelaajille. Pelin kesto on noin 15–60 minuuttia, riippuen pelaajien määrästä ja onnenkantamoisista. Pelissä on myös paljon sattumanvaraisuutta, joka lisää pelin jännitystä ja yllätyksellisyyttä.

Pelin historia ja vaikutus

Afrikan tähti -pelin loi Kari Mannerla, joka oli 19-vuotias opiskelija, kun hän sai idean peliin. Hän oli kiinnostunut Afrikan historiasta ja kulttuurista, ja hän halusi luoda pelin, joka olisi sekä opettavainen että viihdyttävä. Hän teki pelin ensimmäisen prototyypin käsin leikkaamalla ja piirtämällä, ja hän testasi sitä ystäviensä ja perheensä kanssa. Hän lähetti pelin käsikirjoituksen useille kustantajille, mutta vain yksi niistä, WSOY, oli kiinnostunut julkaisemaan sen. Peli julkaistiin vuonna 1951, ja se sai heti suuren suosion Suomessa. Peliä on myöhemmin julkaistu myös muissa maissa, kuten Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Japanissa.

Afrikan tähti on ollut osa suomalaista pelikulttuuria jo yli 70 vuotta, ja se on edelleen yksi maan myydyimmistä ja pelatuimmista lautapeleistä. Peli on vaikuttanut monien suomalaisten käsitykseen Afrikasta ja sen maista, vaikka pelin kuvaus ei olekaan täysin realistinen tai ajantasainen. Peli on myös inspiroinut muita pelejä, kuten Inkan aarre, joka on Mannerlan luoma Afrikan tähden sisarpeli, joka sijoittuu Etelä-Amerikkaan. Afrikan tähti on myös esiintynyt useissa kirjoissa, elokuvissa, sarjakuvissa ja musiikissa, ja siitä on tehty myös digitaalisia versioita.

Yhteenveto

Afrikan tähti on suomalainen lautapeli, joka on ilahduttanut ja kiehtonut pelaajia jo vuosikymmenien ajan. Peli on yksinkertainen, mutta hauska ja jännittävä, ja se sopii kaikenikäisille ja -tasoisille pelaajille. Peli on myös osa suomalaista kulttuurihistoriaa, ja se on herättänyt monien mielenkiinnon Afrikan manteretta kohtaan. Afrikan tähti on peli, joka ansaitsee paikkansa Suomen suosituimpana lautapelinä.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

14 − 1 =