EräJorma 2 – Siimat sotkussa

EräJorma 2 – Siimat sotkussa jatkaa suositun kalastuspelin jalanjäljissä ja tuo kalastuspelien joukkoon aivan uudenlaisen haasteen. Taktikointi on yhä suuremmassa osassa EräJorma 2:ssa jopa kahdeksan pelaajan moninpelin ja realistisen pelimoottorin ansiosta. Peliin on lisätty hurjasti uusia kalalajeja, uistimia ja karttoja ja se sisältää jopa oman uistin- ja karttaeditorin. EräJorma 2:ssa taktiikat ja tekeminen eivät koskaan lopu kesken ja laajuutensa ansiosta se tarjoaa pelinautintoja pitkäksi aikaa.

Tekijä: SiiliSoftware
Pelin kotisivu: http://www.siilisoftware.fi/
Lajityyppi: Urheilu
Lisenssi: Ilmainen
Alusta: Windows
Vaatimukset: 300 MHz, 64 Mt RAM, 4 Mt näytönohjain tuella resoluutiolle 800×600, Msvbvm60.dll (Win95, 98 ja NT)
Ilmestymisvuosi: 2005
Viimeisin versio: 1.00
Avainsanat kalastus kesämieli luonto

Kalastuspelien kuningas on täällä. EräJorma 2 – Siimat sotkussa tuo uutta sisältöä kalastuspeleihin ja antaa suuren haasteen niille, jotka yrittävät tehdä uutta, samantyylistä peliä. Jopa kahdeksan pelaajan moninpelin tarjoava EräJorma2 on näyttävä kaikin puolin ja siinä riittää pelattavaa pitkäksi aikaa kavereiden kesken. Tällä kertaa sankarimme Erä Jorma saa alleen moottoriveneen ja voi kalastaa niin virvelöimällä kuin mato-ongellakin.

Kalamiesten kamppailu

Ovelimmat kalat piiloutuvat kaislikkoon tai vaikkapa lahon tukin alle. (klikkaa isommaksi) Ovelimmat kalat piiloutuvat kaislikkoon tai vaikkapa lahon tukin alle.

Kuten oikeastikin, EräJorma 2:ssa kalojen nappaaminen vaatii taitoa ja tuuria. Vaikka Erä Jorma on elävä legenda kalamiesten parissa, ei hänkään saa mitään aikaan ilman kunnon pelaajaa häntä ohjaamassa. Taas kerran Erä Jorman on kömmittävä mutaisesta paikallissarjasta aina Suomenmestaruuden suurille vesille. Jos olet kalastuskauden päätyttyä sarjasi ensimmäinen, nouset ylempään sarjaan. Jos taas olet viimeinen, tiput alempaan sarjaan. Voitat pelin, kun olet kalastuskauden jälkeen suomenmestaruussarjan ensimmäisenä. Paikallissarjassa vesistö on makeaa ja vastaan tulee yleensä vain pieniä kaloja. Sarjoissa noustessa vesistöt muuttuvat hiljalleen suolaisiksi ja suurien kalojen pyynti yleistyy.

Erilaisia kalalajeja on yhteensä 15. Pienet kalat, kuten kiiski ja särki, ovat helppoja saaliita, mutta niitä on saatava paljon, jotta kilpailu olisi voitettu. Suuret kalat ovat harvassa ja sellaisen saadakseen on oltava teräshermoinen kalamies. Hauet voivat olla suuria otuksia, ja sellaista saa väsyttää tovin jos toisenkin. Erilaisia kaloja löytää erilaisista paikoista. Lahnat ja hauet viihtyvät usein pohjamudissa rannan läheisyydessä, kun taas nieriä ja made asustelevat kirkkailla vesistöalueilla. Tietyt kalat myös tarttuvat tietynlaisiin syötteihin ja uistimiin. Karppikaloille, kuten ahvenille ja kuhille, on tarkoitettu pieni uistintyyppi nimeltä jigi. Perhot taasen ovat tarkoitettu pinnassa uiskenteleville lohille. Hauille ja muille petokaloille on suunniteltu vaaput ja pohjassa uivat uistimet.

Vesistöjä EräJorma 2 tarjoaa suuren valikoiman. Toiset paikat ovat tummia ja makeita ja toiset suolaisia ja kirkkaita. Eri vesistöissä asuu eri kalalajeja. Tietyt uistimet ja kamppeet kannattaa siis varata mukaan vesistöstä ja sen kalalajeista riippuen. Suurin kaikista kaloista, eli hauki, viihtyy makeassa ja tummassa vedessä. Lohet ja taimenet uivat pinnalla kirkkaissa vesissä.

Välineurheilua

Erä Jorman kokenut käsi heittää uistimen kauas horisonttiin. (klikkaa isommaksi) Erä Jorman kokenut käsi heittää uistimen kauas horisonttiin.

EräJorma 2:ssa välineet ovat keskeinen asia. Erilaisia keloja, vapoja ja uistimia voi ostaa kaupasta. Rahaa on aluksi vain umpikelan ja halvan vavan ostoon, mutta rahaa saa kalastamalla ja parhaat kalamiehet palkitaan. Vapa kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan. Isoja kaloja narratessa kannattaa ottaa taipuisa ja kestävä vapa. Jos taas aikoo kalastaa vieheillä, tulee valita jäykkä lasikuituvapa.

On myös muita tapoja siepata kaloja. Rannikosta voit kalastella mato-ongella ahvenia ja voit myös virittää katiskan ansaksi myös isommillekin kaloille. Mato-ongella kalastaessa täytyy ostaa koho, josta näkee, kun kala käy koukkuun kiinni ja tietenkin koukku. Onkimiseen on myös suunniteltu erilaisia tahnoja ja syöttejä. Puna- ja keltatahna ovat tarkoitettu lohikaloille ja normaalit kastemadot houkuttelevat apajille kaikenlaista pientä kalaa. On myös mahdollista heittää veteen ainetta nimeltä mäski. Mäski houkuttelee kaloja paikalle hajunsa ansiosta. Kun kalat ovat kerääntyneet mäskin luokse, on ne helppo kalastella pois sieltä.

Kun rahaa on tullut kerättyä tarpeeksi, kannattaa ostaa luotain. Luotain on kallis vempele, mutta hyödyllinen. Sillä voi nähdä kalaparvia ja jopa veden syvyyden. Kalastaminenhan on helppoa, kun tietää missä kalat sijaitsevat, eikä uistinkaan jää pohjaan kiinni, kun osaa säätää syvyyden sille. Aina ei kuitenkaan riitä jos tietää kalojen sijainnin. Kalat eivät aina käy kiinni syöttiin, ja ne voivatkin olla suuria petoja, jotka vievät siiman ja uistimen mukanaan. Tätä välttääkseen kannattaa ostaa vahvaa siimaa ja perustimia. Vahvat siimat ovat paksuja, ja ne näkyvät kaloille paremmin kuin ohuet. Siiman paksuus kannattaa myös suhteuttaa ostamaasi kelaan. Umpikela ei pyöri lujaa paksuilla siimoilla, jolloin heitot saattavat jäädä lyhyiksi. Hyrräkelassa on paljon väliä ja se pyörittää hyvin myös paksuja siimoja. Valitettavasti kyseinen hyrräkela on erittäin kallis.

Jokainen kalastajahan tietää ettei kalastaessa tulisi pysyä samassa paikassa koko ajan. Aikaakaan kilpailuissa ei ole rajattomasti, joten tarvitset kunnon perämoottorin liikkuaksesi nopeasti veneelläsi rannalta toiselle. Ikävä kyllä, perämoottorin ostaminen ei ole halpaa lystiä. Se on kallein vempele minkä kaupasta saa, eikä siihen välttämättä kannata tuhlata säästöjään ainakaan pelin alkuvaiheessa.

Kalastelun tuskaa

Suuretkin saalistajat jäävät lopulta koukkuun. (klikkaa isommaksi) Suuretkin saalistajat jäävät lopulta koukkuun.

Vetokalastelu on myös tapa saada kalaa EräJorma 2:ssa. Säädät vain siiman oikean pituiseksi ja ajelu voi alkaa. Vetokalastus on ehkä hauskin tapa kalastaa pelissä, mutta samalla varmasti hankalin. Kala ei millään meinaa tarttua syöttiin ja joskus järveä saa ajella ympäri useita kierroksia ja monta minuuttia ennen kuin kala jää kiinni. Kalan väsyttäminen tapahtuu samalla tavalla niin virvelöiden kuin vetokalastellen. Siimaa täytyy kelata lujaa ja päästää taas vapaaksi. Tätä täytyy toistaa niin kauan, kunnes kala väsyy ja voit kelata sen huoletta luoksesi. Aina näin ei kuitenkaan ole. Joskus jokin suuri kala jää koukkuun ja se on silloin menoa. Kala ui johonkin pusikkoon, eikä sinulla ole mitään vastaan sanomista siihen, kun siima katkeaa. Onneksi tällaiset tapaukset ovat harvassa, sillä kalat, jotka saavat siiman katkaistua, ovat melko harvinaisia. Yleensä kalastaminen kuitenkin sujuu ilman ongelmia ja kaloja tulee kuin roskaa vaan.

EräJorma 2:n pelaaminen on erittäin palkitsevaa. Suuren kalan käytyä koukkuun alkaa taistelu kunniasta ja kuolemasta. Sydän hakkaa tuhatta ja sataa, kun kala näyttäisi pääsevän niskan päälle ja rauhoittuu, kun kala viimein väsyy ja alkaa lipua veneelle päin. Kun huomaa kalan olleen kolmekiloinen taimen, alkaa minuutin tuuletus.

Kilpailun voittaminen on kuitenkin aivan eri asia. Tietokoneen ohjaamat vastustajat ovat taitavia ja karaistuneita kalamiehiä, jotka usein vievät voiton saaliilla, joka tuntuu melkein yliluonnolliselta. Ensimmäisessä sarjassa saa joskus rypeä parikin ensimmäistä kalastuskautta keräten rahaa, kunnes sitä on tarpeeksi kunnon varusteisiin. Toisessa sarjassa alku ei välttämättä kulje kovinkaan jouhevasti, mutta pian tuuli tarttuu siipien alle ja peli alkaa taas sujua.

Suomen kevätsää

Erä Jorma on eksynyt numeroviidakkoon. Ei, sehän onkin kenttäeditori. (klikkaa isommaksi) Erä Jorma on eksynyt numeroviidakkoon. Ei, sehän onkin kenttäeditori.

Sää on otettu hienolla tavalla huomioon EräJorma 2:ssa. Sadekuurot voivat puhjeta ilman mitään varoitusta ja pian alkavat salamatkin lennellä. Ruutu himmenee kun pilvet peittävät taivaan ja välähtää nopeasti valkoiseksi salaman iskiessä, säikäyttäen pelaajaan kuin pelaajan. Salamointi todellakin on jännittävää ja hienoa katseltavaa. Kun olet juuri täysin keskittynyt kalaan siiman toisessa päässä ja yrität kaikin keinoin saada sen väsytetyksi, salama iskee kuin tyhjältä taivaalta ja hyppäät metrin taaksepäin monitorisi äärestä. Luonnollisesti kalakin syö paremmin sateessa ja ihme kyllä kalastaminenkin sujuu yhtä leppoisasti kuin selkeällä säällä. Sadekin on hienoa katseltavaa, kun joskus sataa enemmän ja joskus vähemmän.

Jos EräJorma 2:n kentät alkavat tökkiä ja ärsyttämään liiasta pelaamisesta, Voi aina tehdä voikka oman järven peliin. Aivan oikein: EräJorma 2 tuo mukanaan kaksikin editoria peliin. Kartta-editori on oikein mukavan tuntuinen ja helppokäyttöinen. Editorin kamera liikkuu sulavasti ja ohjeet ovat erittäin selkeät. Kokematonkin käyttäjä saa itselleen sopivan kartan pienellä työllä ja vaivalla. Oman kartan pelaaminen on luonnollisesti todella hauskaa. Varsinkin, jos sen tekee jostain tutusta maisemasta kuten kesämökistään tai jostain elokuvasta. Viehe-editorilla ei saa aikaan niin käyttäjää tyydyttäviä vieheitä, mutta siihen on syynsä. Vieheelle annetaan erilaisia arvoja, ja sen hinta määräytyy näiden arvojen mukaan. Tämä on tietenkin sen takia, ettei pelistä menisi jännitys, kun hinnan saisi itse määrätä. Vieheen kuvan saa itse päättää ja halutessaan sellaisen voi tehdä itsekin. Karttoja ja uistimia voi ladata EräJorma 2:n kautta Internetistä.

Tyylipuhdas suoritus

EräJorma 2 –Siimat solmussa on kauttaaltaan erittäin hieno suoritus niin graafiselta tasoltaan, äänimaailmaltaan ja pelattavuudeltaan. Ensimmäisen osan Paintilla tehdyt vieheet, vavat ja muut tavarat on korvattu tyylikkäillä, viimeistellyillä taideteoksilla. Musiikki on tuttua ja mukaansa tempaavaa reipasta jumputusta, ja sitä jaksaa kuunnella pelatessa. Pelin asetuksissa on paljon valinnanvaraa. Resoluutiota ja värisyvyyttä voi säätää juuri itselleen ja koneelleen sopivaksi. Virheitä pelistä on vaikea löytää, joten plussaa se saakoon bugittoman pelimoottorinsa ansiosta.

Risto-Matti Lehto, 08.07.2006

Lyhyesti

EräJorma 2 – Siimat sotkussa jatkaa suositun kalastuspelin jalanjäljissä ja tuo kalastuspelien joukkoon aivan uudenlaisen haasteen. Taktikointi on yhä suuremmassa osassa EräJorma 2:ssa jopa kahdeksan pelaajan moninpelin ja realistisen pelimoottorin ansiosta. Peliin on lisätty hurjasti uusia kalalajeja, uistimia ja karttoja ja se sisältää jopa oman uistin- ja karttaeditorin. EräJorma 2:ssa taktiikat ja tekeminen eivät koskaan lopu kesken ja laajuutensa ansiosta se tarjoaa pelinautintoja pitkäksi aikaa.

Arvosana

HyvääHyvää

  • Monipuolisuus
  • Editorit
  • Musiikit
  • Bugiton
  • Monipeli

HuonoaHuonoa

  • Hermot menee jos kala ei nappaa
  • Erä Jorma ei kerro enää legendaarisia kommentteja

Kävijäarvostelut

EräJorma 2 - Siimat sotkussa EräJorma 2 - Siimat sotkussa

Kävijöiden keskiarvo: 9.5

9/10

Loistava jatko-osa EräJormalle! Pelissä on paljon tavaraa, ja paljon uusia ominaisuuksia verrattuna vanhaan. Venettä pääsee nyt ohjaamaan itse paikasta toiseen, ja vetouistelu on myös mahdollista. Kalan saaminen on realistisempaa, sillä kaloja löytää mm. Kaislikosta, Kivikosta, Tukkien vierestä jne…
Vieheiden vaikutukset erilaisille vesille tuovat peliin tietyn haastavuuden, ja kelit ovat toteutettu loistavasti.

Hyvää:
+ Paljon tavaraa
+ Suuret vesistöt ja paljon erilaisia kaloja
+ Pelin haastavuus

Huonoa:
– EräJorman äänet ovat kadonneet

Peliä kannattaa ehdottomasti kokeilla!!!

11.07.2006 17:52

9/10

Eräjorma on taas päässyt kalaan!!
Tämä peli on loistavaa jatkoa Eräjorma 1.00 pelille ja lyö laudalta odotettua kovemmin muut kalastuspelit. Eräjorma on taas kalastamassa, tällä kertaa monipuolisemmin varustein. Pelissä on nykyään enemmän napattavaa ennemmän kenttiä ja uistimia. Eräjormalle on alussa tietty määrä rahaa jolla voi ostaa keloja, vapoja, perustimia, perhoja ja monia muita tavaroita.

Hyvää:
+ Grafiikka
+ Äänet
+ Tehosteet

Huonoa:
– Eräjorma ei enää lausu legendaarisia kommentteja.

12.07.2006 17:50

9/10

Pidin edellistä peliä parhaana kalastuspelinä mitä oon koskaa pelannu. Heti kun näin tämän pelin latasin heti ja pidän tästä tosi paljon. Harmittaa vaan ku ne kommentit on jätetty pois. Edellisessä pelissä kommentit nauratti monesti minua kuten kavereitaki. Suosittelen tätä ja EräJorma ykköstäkin kaikille kalastuspelien ystäville.

13.07.2006 00:08

8/10

Lyhyesti arvostellen ehdottomasti suomalaisten kalastuspelien kärkikastia (heti Pro Pilkki 2:n jälkeen :P). Pelissä on paljon kenttiä, uistimia ja välineitä ja lisää voi ladata helposti netistä.

+ Paljon pelattavaa ja tavaraa
– Buginen moninpeli (miksei siitä mainittu mitään arvostelussa?)
– Konetehot. Varsinkin sateen alkaessa pelin FPS laskee joillakin koneilla minimiin.
– Pelinopeus ei ole vakaa. Varsinkin moninpelissä nopeimman koneen omistajalla on yleensä nopein hahmo.

14.07.2006 20:17

10/10

tää on ehdottomasti erä jorma kalassa parempi koska hienommat vehkeet

Hyvää:
+ Grafiikka
+ Äänet
+ Tehosteet

Huonoa:
– Eräjorma ei enää lausu legendaarisia kommentteja.
Kirjoitettu 12.07.2006 17:50

07.10.2006 21:18 | Muokattu kerran, 07.10.2006 21:18

9/10

Eräjorma 2 on hyvä peli kalastuksen ystäville. Peli tarjoaa laajan valikoiman napattavia kaloja, uistimia sekä karttoja. Harmi vaan, että Eräjorma ei enää puhu asiaa kuten ykkösosassa. Välillä peli bugittaa, mutta ei se haittaa. Hieno kokonaisuus!

29.02.2008 16:52

10/10

ihan paras kalastus peli… paitsi on yksi juttu :/ se että on kaloja joita ei voi saaha ylös mutta hyvä ja yksi bukikin löyty se on että maallakin voi saaha kalaa kun heittää uistimen maahan tulee kala. höh aika kumma juttu :/

+voi tehä ite uistimen
+laaja valikoima
+veneellä ajo mahdollista
+moninpeli mahdollisuus
-kaloja saa maaltakin
-on kaloja joita ei voi saaha ylös
-ei ole hauskoja sanoa joita pysty ite kirjottamaan Erä Jorman sanottavaks

muuten hyvä

10.03.2008 20:48 | 3 muokkausta, viimeisin 11.05.2008 11:32

10/10

ihan hyvä peli 🙂

03.06.2008 14:18

10/10

Mahtava peli!!!!

09.06.2008 20:16

Poissa

JJKJJK

10/10

Aivan kuningas peli!!!

20.06.2008 11:10

10/10

Tää on loistava peli jota jaksaa pelata aina vain, mutta jos(tai kun) pidätte siitä niin käykää lahjoittamas SiiliSoftware.com niin saa tekijä muutaki ku vaan mainetta ja kunniaa! Tietysti se on vapaaehtosta, mutta esim. 5 euroo ei olis iso raha tälläsest huippupelist!

06.07.2008 00:53

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

thirteen + 17 =