Deluxe Ski Jump 3

Deluxe Ski Jump 3 Mäkihyppy
Pelin tekijä: Mediamond
Pelin kotisivu: http://www.mediamond.fi/
Lajityyppi: Urheilu
Lisenssi: Shareware (n. 8 €)
Alusta: Windows
Vaatimukset: Pentium III 450 MHz, 128 Mt RAM, 3D-näytönohjain, DirectX 8.1, Windows 98/Me/2000/XP, hiiri
Ilmestymisvuosi: 2005
Viimeisin versio: 1.7.0 (2008)
Avainsanat mäkihyppy

 

Yksi monista kuvakulmista. Ihan kohtalaiset hyppypisteet.

Deluxe Ski Jump 3 on jatkoa vuonna 2001 valmistuneelle tunnetulle mäkihyppypelille. DOS-kaudesta on nyt siirrytty Windows-kauteen, ja samalla peliin on ohjelmoitu nykyaikaiset 3D-grafiikat.

Poiminta kävijäarvosteluista:

7/10

Tämä on hyvä jatko DSJ2:lle. Grafiikka on suorastaan täydellinen ja hyppyjen realistisuus loistaa. Tuuli vaikuttaa hyppyihin huomattavasti, ponnistus pitää onnistua ja alastulon olla juuri oikea telemark. Ehkä ei kuitenkaan ole kovin pitkäikäinen, muuten kuin haastamalla kaverin. Nettipelistä suuri plussa. Demohan ei paljon tarjoa, mutta 10 € antaa mahdollisuuden moneen.

+ Realistisuus
+ 3D-grafiikka
+ Nettipeli
+ Hauskat kaatumiset

– Musiikin vähyys
– Autiot maastot
– Ei pikkukoristeita, esim. katsojat.

 

Arvostelu Deluxe Ski Jump 3 pelistä

Deluxe Ski Jumpin uusin versio on 1.7.0. Edellisiin julkaisuihin nähden se lisää peliin 16 uutta mäkeä ja animoidut liput jokaisen hyppytornin huipulle. Tärkein uudistus on moninpelimahdollisuus Internetin yli. Tämä Suomipelit.fiin arvostelu on laadittu vanhentuneesta versiosta 1.2.

Deluxe Ski Jump 3 jatkaa perinteikästä ja tunnettua mäkihyppypelien sarjaa. Kolmas osa tuo tullessaan 3D-maailman hienompine graafisine elementteineen. DSJ on siirtynyt toimivalta DOS-pohjalta Windows-aikakauteen. Ovatko nämä muutokset tuoneet myös muita uusia piirteitä mukanaan vai onko vanhaa peliä yritetty piristää vain uudella ulkokuorella?

Hyppääjän elementit

Pitää varoa, ettei laskeutumisasento ole liian jyrkkä. Pitää varoa, ettei laskeutumisasento ole liian jyrkkä.

Deluxe Ski Jump 3 perustuu edellisten versioiden tavoin hiiriohjaukseen, ja parhaan mäkimiehen erottaa nopeista reflekseistä ja moitteettomasta hiirenkäyttötaidosta. Hiirellä liikutaan myös DSJ:n valikoissa. Perusvalikot ovat erittäin selkeät, niissä on helppo liikkua ja kenellekään ei jää epäselväksi, miten johonkin ominaisuuteen pääsee käsiksi. Supisuomalaiselle mäkihyppykansalle on valittavana englanninkielisen käyttöliittymän ohella myös suomenkielinen peliympäristö, mikä laskee kynnystä ryhtyä pelaamaan.

Pelaamisen voi aloittaa esimerkiksi harjoittelutilasta, jossa pääsee kokeilemaan käytössä olevia mäkiä. Muutaman minuutin harjoittelu voi venähtää tunneiksi nopeaan hiiriohjaukseen tottumattomalla. Hyppääminen ei nimittäin ole aivan helppoa, varsinkaan jos tavoitteeksi on asetettu uuden ennätyksen tekeminen. Harjoitustilassa tehdyt ennätykset eivät ilmesty ennätystaulukoihin; eihän harjoittelussa ole edes oikeaa kisatunnelmaa ja jännitystä. Toisaalta harjoitustilassa samaa mäkeä pääsee hyppäämään vaikka kymmeniä kertoja peräkkäin, joten on odotettavissa, että mäkiennätys syntyy ennemmin tai myöhemmin.

Mäkiennätykseen tarvitaan oikea-aikainen ponnistus. Ponnistuksen on tapahduttava mahdollisimman lähellä hyppyrin nokkaa. Hyppy ei saa kuitenkaan myöhästyä, sillä muuten hyppääjälle käy huonosti. Onnistunutkin hyppy jää lyhyeksi, jos asento lennon aikana on väärä. Hyppyasentoa voi muuttaa liikuttamalla hiirtä pystysuunnassa. Mäen kaltevuudesta riippuu, millainen oikean hyppyasennon on oltava. Jyrkissä mäissä voi käyttää kaltevampaa asentoa kuin loivissa hyppyreissä. Kun on aika laskeutua, on pidettävä huoli siitä, että hyppääjä ei ole makuuasennossa maan tullessa vastaan. Laskeutumista ei saa hätäillä, jotta hypystä ei tule liian lyhyttä. Liian myöhäinen laskeutuminen koituu mahalaskuksi.

Hyppytekniikan ollessa kunnossa voi alkaa keskittyä suotuisiin tuulahduksiin. Mäkihyppyä joskus seurannut tietää varmasti, että takatuuli on kaikista haitallisinta hypyn aikana. Optimaalisin tuuli on vastatuuli, joka lennättää pelaajan palkintopallille hypyn ajoituksen, lennon ja laskeutumisen onnistuessa.

Kukkulalta kukkulalle

Ilmojen halki käy lentäjän tie. Ilmojen halki käy lentäjän tie.

Kokeiluversiossa on käytössä kaksi eri mäkeä, joissa voi käyttää kerrallaan kahta eri hyppääjää. Joukkuemäkeen ei pääse, ja maailmancup jaa lyhyeksi, koska valittavana on vain kaksi mäkeä. Täyden mäkivalikoiman saa käyttöönsä kymmenen euron maksulla. Nämä 16 mäkeä eripuolilla maailmaa muistuttavat kovasti toisiaan, mutta mäkien korkeudet, K-pisteet ja ennätykset eroavat merkittävästi. Osa mäistä on mielettömän jyrkkiä, minkä takia toiset mäet tuntuvat pulkkamäiltä suurmäkien jälkeen.

Maailmancupissa pelaaja tai pelaajat lähtevät kiertämään maailmaa. Pelaajamäärää ei ole varsinaisesti rajattu, joten suurikin joukko voi pelata vuorotellen. Useamman pelaajan pelatessa peliä jää ongelmaksi vain hiiren sijoittaminen siten, että jokainen pääsee vuorollaan siihen käsiksi. Maailmancup koostuu enintään kuudestatoista mäestä, joissa jokaisessa järjestetään oma osakilpailu. Kilpailu pelataan joko tietokoneita tai kavereita vastaan pelaten. Hahmot on joka tapauksessa luotava itse, joten jos haluaa kahdenkymmenen hyppääjän kilpailun, on ensiksi luotava yhtä monta mäkihyppääjää. Hyppääjät tallentuvat pelin muistiin, minkä ansiosta niitä ei tarvitse joka kerta luoda uudelleen. Tietokonepelaajien taso on valittavissa, jolloin jokainen saa asetettua itselleen sopivantasoisen vastustajan. Jos tietokonepelaajien vaikeustason asettaa maksimiin, niitä on käytännössä mahdoton voittaa. Epäonnistuminen on inhimillistä.

Samoin kuin maailmancupissa, joukkueet on luotava erikseen myös ensimmäistä joukkuemäkeä aloittaessa. Joukkuemäki toimii kuin maailmancup: joukkueet kiertävät maailman mäkiä, ja tarkoituksena on kerätä mahdollisimman suuret pisteet, jotka oikeuttavat joukkuemäkikilpailun voittoon. Mäkiä on valittavana sama määrä kuin henkilökohtaisessa kilpailussa

Vanha koneisto uusilla rattailla?

Yksi monista kuvakulmista. Yksi monista kuvakulmista.

Kuten mainittu, Deluxe Ski Jumpin suurin uudistus koskee siis graafista ulkokuorta ja alustaa, jolle peli on rakennettu. DSJ3:een on tullut muitakin pieniä uudistuksia. Esimerkiksi kesken jäänyt maailmancup tai joukkuekilpailu on Deluxe Ski Jumpin kolmannessa versiossa mahdollista tallentaa, jolloin pitkiä hyppyjä poikinut peli ei häviä tietokoneen muistista ja loppukiertueen hyppyjä ei tarvitse hutiloida. Tämä ominaisuus mahdollistaa myös huijaamisen. Jos tallentaa jokaisen yksittäisen kilpailun jälkeen, on aina mahdollisuus palata edelliseen kilpailuun epäonnisen kilpailun pilatessa pisteansiot. Ennätyspistelistaa maailmancupin tai joukkuemäen kilpailuista ei pelissä kuitenkaan ole.

Tallennusmahdollisuuden lisäksi pelin ennätyksiin on saatu pientä piristettä. Tuttuahan aikaisemmissa täysversiossa oli se, että ennätykset pystyi lähettämään pelin tekijän kotisivuille muiden nähtäväksi. Tämä on edelleenkin mahdollista, mutta DSJ3:ssa on lisäksi uutuutena ominaisuus, jonka avulla peli lataa samoilta sivuilta jo olemassaolevat ennätykset suoraan ennätyslistoihin.

Kumiukkona luoksesi pompin

Ihan kohtalaiset hyppypisteet. Ihan kohtalaiset hyppypisteet.

Deluxe Ski Jumpin ulkoasu on miellyttävä. Grafiikka on toteutettu sulavasti niin valikoissa kuin itse pelissäkin. Luminen ympäristö on hienosti piirretty, ja hyppääjän mallinnus on yhtä poikkeusta lukuun ottamatta onnistunut. Kaatuessaan pelaaja pomppii kuin törmäysnukke Rekkaturvissa. Kaatumiset tuovat vakaviin hyppyihin hilpeyttä, mutta eivät kuitenkaan pilaa peliä. 3D-mallinnus toimii luontevasti ja yhden miehen verstas on jälleen lyönyt läpi tällä saralla. Äänet ovat kuitenkin pienoinen pettymys. Ne koostuvat lähinnä joistakin alkumusiikeista sekä pelin aikana kuuluvista suhinoista ja merkkivalojen äänistä. Äänimaailma jää melko suppeaksi.

Kokonaisuudessaan Deluxe Ski Jump 3 on samaa varmaa laatua kuin edeltäjänsäkin. Hyppääminen on kivaa ja mukaansatempaavaa. Lennot ovat hienoja, ja pelissä riittää haasteita moneksi illaksi ja vieläpä usealle pelaajalle. DSJ3 sopii hyvin lyhyelläkin tauolla pelattavaksi, ja se kerää varmasti kiinnostuneita katsojia ympärilleen. Se on varmaa viihdettä.

Lyhyesti

Deluxe Ski Jump 3 on jatkoa vuonna 2001 valmistuneelle tunnetulle mäkihyppypelille. DOS-kaudesta on nyt siirrytty Windows-kauteen, ja samalla peliin on ohjelmoitu nykyaikaiset 3D-grafiikat.

Arvosana

HyvääHyvää

  • Viihdyttävää mäkihyppyä
  • Pirteä grafiikka
  • Mukavasti mäkiä
  • Tietokonepelaajien taitotason vaihtaminen

HuonoaHuonoa

  • Musiikkia ei ole
  • Vastustajat joutuu itse luomaan

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

20 + 9 =